Kennemer Solar Data Logging "KSDL"

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Info Oost-West plaatsing


   Kennemer Solar Oost-West

Nieuwe plaatsingsmethode Oost-West

Mensen met een plat dak die zonnepanelen willen plaatsen, hebben vaak het probleem dat ze onvoldoende panelen kunnen plaatsen. Dit kan komen door ruimtegebrek of omdat meer zonnepanelen te zwaar zijn voor het dak (met name bij oudere woningen). Plaatsing volgens de nieuwe Oost-West methode is de perfecte oplossing. Deze methode is ook goedkoper door minder montagemateriaal.

De panelen komen in een lage hoek van 10 gradente liggen.
Door deze lage hoek heeft de richtingsligging bij de Oost-West methode nauwelijks invloed. Het mag dan ook
Noordoost-Zuidwest zijn. De maanden rond de langste dag (21 juni) komt de zon op in het Noordoosten en gaat de zon onder in het Noordwesten. Door de lage hellingshoek bij de
Oost-West methode valt er de hele dag direct zonlicht op.


Zonnemaanden
In de maanden april  t/m augustus brengen zonnepanelen de meeste winst op, namelijk 73% van het jaaraandeel. De overige zeven maanden leveren volgens de statistieken maar 27%  jaaraandeel op. Juist van april t/m augustus presteren de Oost-West systemen zeer goed en is de verwachte jaaropbrengst hoog.

Een voorbeeld
Neem een plat dak van 5,5 meter x 4,7 meter met richtingsligging Zuid-Oost. Bij de ‘normale’ rijen opstelling met een hoek van 30 graden kunnen hier maximaal twee rijen van drie panelen van 250Wp met een richtingsligging Zuid-Oost, of vijf panelen richtingsligging ideaal Zuid liggen. Het totale gewicht inclusief ballast bij 6 panelen is 607kg. Met de Oost-West methode kunnen twaalf panelen op 10 graden worden geplaatst. Het totale gewicht inclusief ballast is 631kg, bijna hetzelfde gewicht als bij twee rijen van 3 panelen. Bovendien wordt dit gewicht over een groter oppervlak gelijkmatiger verdeeld.

Opbrengstenvergelijk
6 panelen 1500Wp richting Zuid-Oost leveren ongeveer 1350kWh op jaarbasis op
12 panelen 3000Wp Oost-West leveren naar verwachting 2900kWh op jaarbasis op

Voorbeelden met de actuele prestaties is te vinden op www.ksdl.nl/tb14 of www.ksdl.nl/gc12
Voor meer info over de Oost-West plaatsingsmethode kennemersolar@hotmail.nl


Dit door Kennemer Solar geschreven artikel is ook te vinden op de website van de Groene Mug, Gemeente Haarlem.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu